Tales
ICSP: Mam problem

Oczywiście te proste są równoległe.
Mam wykazać że:
| |AC| | | |SC| | |
| = |
| wiec pomyślałem sobie ze zapiszę to tak: |
| |BD| | | |SD| | |
|AC|*|SD| =− |BD| * |SC| i do tej postaci będę próbował doprowadzić.
Piszę:
| |SA| | | |SB| | | |SC| − |AC| | | |SD| − |BD| | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| po wymnożeniu i |
| |SC| | | |SD| | | |SC| | | |SD| | |
podzieleniu przez |SD| otrzymuję:
| |SC| | |
| (|SD| − |BD|) = |SC| − |AC| |
| |SD| | |
| |SC| | | |SC| − |AC| | |
| = |
| i nie mam dalej pomysłu |
| |SD| | | |SD| − |BD| | |
27 paź 19:44
ICSP:
27 paź 19:45
olek: |SC| − |AC|=|SA| itd twierdzenie odwrotne do tw Talesa
27 paź 19:55
ICSP: dzięki

Zaraz jeszcze nad tym pomyśle
27 paź 20:03
ICSP: | a2 + b2 + ab)2b2 | |
| = b2 + x2 − xb |
| (a+b)2 | |
jak z tego wyznaczyć x

Chyba nie przez deltę?
27 paź 20:33
krystek: Oj ,mój stary umysł tego nie ogarnia .
Vax −matematyczny ,genialny umysł byłby pomocny.
Zapewne jest tam jakis kruczek ,którego zaraz nie widać ,a potem tylko Δ−bo innych warunków
nie ma?
27 paź 21:09
Grześ: na jedną stronę i może zwiniesz do kwadratu

Weź dokładnie napisz jaki jest tam nawias...
27 paź 21:10
ICSP: Ogólnie to miałem obliczyć długość dwusiecznej CD w trójkącie mając dane:
|BC| = a
|AC| = b
kat ACB = 120
o
i doszedłem do:
| (a2 + b2 + ab)2 * b2 | |
| = b 2 + x 2 − xb  |
| (a+b)2 | |
Dalej nie mogę ruszyć.
27 paź 21:12
krystek: A tak myślę b2 na druga stronę i na jedna kreskę ułamkową?
27 paź 21:13
ICSP: ale nadal będę miał ten problem z x2 − xb
gdyby tego b nie było przy x to bez problemu , ale tak już mi się pomysły skończyły
27 paź 21:14
krystek: wyjdzie bardziej przyjazny wyraz wolny i wtedy Δ.
27 paź 21:25
krystek: ups nie widziałam ,że tam jest (a2+b2+ab) do kwadratu.
27 paź 21:28
ICSP: | | b | |
czy √Δ = |
| √a2 + ab + b2 |
| | a+b | |
27 paź 21:29
ICSP: ... Nie tylko ty tego nie zobaczyłeś
27 paź 21:30
27 paź 21:50
Vax:

| | a | |
Jeżeli a=b to łatwo zauważyć, że x= |
| , załóżmy więc, że a ≠ b. |
| | 2 | |
| | |AD| | | b | |
Z twierdzenia o dwusiecznej mamy |
| = |
| (*) |
| | |DB| | | a | |
Z twierdzenia kosinusów wyznaczamy |AD| =
√x2−bx+b2, |DB| =
√x2−ax+a2, wstawiamy do (*)
podnosimy do kwadratu i dostajemy:
| x2−bx+b2 | | b2 | |
| = |
| |
| x2−ax+a2 | | a2 | |
Mnożymy na krzyż, dzielimy przez x (x≠0) i dostajemy:
| | ab | |
a2x−b2x = ab(a−b) ⇔ x(a−b)(a+b) = ab(a−b) /:(a−b)(a+b) ⇔ x = |
| |
| | a+b | |
27 paź 21:51
ICSP: Dziękuję bardzo

Nie wiem jak wy to robicie

Mógłbym prosić o jeszcze jedną przysługę?
27 paź 21:55
krystek: Dla
Vax
27 paź 21:56
Vax: Dzięki
ICSP pytaj, jak będziemy umieli to pomożemy
27 paź 22:00
ManFanUtd: ICSP Móglbyś wejść do tematu
Zanudzonej? Bo mamy problem

MOże ty roztrzygniesz

Albo
Vax albo ktokolwiek
27 paź 22:03
ICSP: Chcę zrobić wstęp do średnich w trapezie i potrzebuje wyprowadzenia średnich:
−arytmetycznej( tu sobie poradzę)
− geometrycznej
− kwadratowej
− harmonijnej
z krótkim wyjaśnieniem do czego się odnoszą

Oczywiście wszystko dla trapezu
27 paź 22:03
27 paź 22:05
ICSP: Dziękuję ci
Vax
Skąd ty znasz te wszystkie stronki ?
27 paź 22:08
27 paź 22:13
Vax: Ogólnie jak znajdę coś ciekawego to dodaję do zakładek, nigdy nie wiadomo, czy kiedyś się to
nie przyda, np teraz sobie skojarzyłem, że kiedyś to dodawałem
27 paź 22:14
Eta:
Zobacz wpis
Bogdana
27 paź 22:14
ICSP:
27 paź 22:16
Eta:
Dla kogo ten bukiet? .... dla
Vax ?
27 paź 22:17
ICSP: [Eta] bukiety są dla ciebie
Vax będzie dostawał ode mnie
27 paź 22:22
Pepsi2092: Eta albo ktoś inny z tu udzielających się... Możecie luknąć na te moje wypociny ?

i mi
doradzić ?
27 paź 22:22
ICSP: | | a + b | |
Vax skąd się wzięło w średniej kwadratowej w pierwszej linijce : |
| *H |
| | 4 | |
27 paź 22:41
ICSP: oczywiście chodzi mi już o te średnie
27 paź 22:44
Vax: | | (a+b)H | |
Oba pola są równe, czyli oba są równe połowie pola trapezu − |
| |
| | 4 | |
27 paź 22:45
ICSP: Nic z tego nie rozumiem

Dało by to się rozpisać jeszcze bardziej jak dla debili?
27 paź 22:51
Eta:
Omg

P
1=P
2
| | a+b | |
P1+P2= P => 2P1= |
| *H |
| | 2 | |
27 paź 23:54
ICSP: Eta to juz rozumiem

Tam są jeszcze trzy linijki których nie rozumiem

Nic tam nie jest wytłumaczone tylko jakieś wycięte obliczenia
28 paź 00:09
28 paź 00:09
Eta:
| | x+b | | a+b | | H | | 2(x+b) | |
1/ |
| *h= |
| *H => |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | h | | a+b | |
| | x+a | | x+a | | a+b | |
2/ |
| *H − |
| *h= |
| *H |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | H | | 2(x+a) | |
|
| = ......... = |
| |
| | h | | 2x+a−b | |
| | 2(x+b) | | 2(x+a) | |
porównaj |
| = |
| |
| | a+b | | 2x+a−b | |
x=....
28 paź 00:25
ICSP: dziękuję

Mam nadzieję że pozostałe dwa będą prostsze
28 paź 00:27
ICSP: Pierwszego nie mogę rozkminić. Mi ciągle dwójki się skracają a tam nagle się pojawia
28 paź 00:30
Eta:
chochliki
| | a+b | |
tam po prawych stronach |
| *H |
| | 4 | |
28 paź 00:32
agata:

P
ABC=P
ACD+P
BCD
| | √3 | |
absin1200=axsin600+bxsin600 //: |
| |
| | 2 | |
ab=ax+bx
x(a+b)=ab
28 paź 00:33
Eta:
28 paź 00:33
Eta:
Zakumałeś już?
28 paź 00:36
ICSP: próbuję zakumać drugie.
a − krótsza podstawa
b − dłuższa podstawa
Możesz mi dokładnie rozpisać czego dotyczy:
28 paź 00:38
Eta:
nie osłabiaj mnie na noc
28 paź 00:44
Eta:
Teraz zapytam: studiujesz? czy będziesz poprawiać maturę ?
28 paź 00:45
ICSP: aaa

rozdzieliłaś
28 paź 00:47
Eta:
28 paź 00:47
Eta:
Idę spać , bo jeszcze mnie zapytasz ile jest 7*8 ?

Miłych snów ....
28 paź 00:53
ICSP: Wyszło

Nie wierze
28 paź 00:54
ICSP: Dziękuję

Dobranoc
28 paź 00:54
Eta:
No....
28 paź 00:55