Wielomiany
xx: Część mam problem z tym przykładem:
x3 − 2x2 − 5x + 6 = 0
ta "5" mi wszystko "psuje". Proszę o pomoc, pozdrawiam.
27 paź 19:36
krystek: 1 jest pierwiastkiem ,więc podziel przez x−1 lub schem Hornera
27 paź 19:39
xx: Ok spróbuje rozwiązać sch Hornera, a czy takie równania tylko da się poprzez sprawdzanie
pierwiastków "na ślepo" rozpocząć?
27 paź 19:46
krystek: nie spr W(1)=0
A ogólnie a jest pierwastkiem wielomianu ,gdy W(a)=0
I jeżeli a jest całkowite ,to szukamy wsród podzielników wyrazu wolnego
27 paź 19:49
ManFanUtd: możesz chyba to zapisać w sposób:
x
3−2x
2+x−6x+6=0
x(x
2−2x+1)−6(x−1)=0
(x−6)(x−1)
2(x−1)=0
ale nie jestem pewien
27 paź 19:49
krystek: Tak ,a dokładnie x(x−1)2−6(x−1)=0⇒(x−1)[x(x−1)−6]=0⇒(x−1)(x2−x−6)=0⇒....
27 paź 19:54
xx: ManDanUtd, tam jest 5x, nie 6x
27 paź 19:54
xx: krystek nie wiem o co chodzi z tym rozwiązaniem co podałeś, zrobiłem schematem Hornera i ładnie
wyszło wszystko
27 paź 19:55
xx: tzn wiem, tylko w moim przykładzie jest 5x
27 paź 19:56
ManFanUtd: ale ja rozłożyłem te −5x na x−6x by mi się 6x z 6 ładnie pzed nawias, nie mięliście tej metody?
27 paź 19:56
krystek: (x−1)(x+2)(x−3)=0
A to co napisał manfanUtd dałoby równanie st 4−tego
27 paź 19:57
xx: krystek schematem Hornera mam ten sam wynik, tylko jak liczyłeś swoim przykładem nie liczyłeś
5x zamiast 5x?
27 paź 20:01
xx: 6x*
27 paź 20:01
krystek: xxrozpisałam to co napisał manfan z poprawka ,ponieważ popełnił błąd .
On pogrupował wyrazy.
27 paź 20:02
ManFanUtd: Dzięki Krystek za poprawkę, czyli metoda istnieje

Dobrze pamiętałem że tak mozna
27 paź 20:04
krystek: W zad miałeś −5x ,a man rozpisał to na 1x−6x i pogrupował.
27 paź 20:04
xx: Aha ok już rozumiem, wielki dzięki za pomoc
27 paź 20:07
krystek: Ale rozkład na czynniki to;1)wzory skróconego mnożenia
2) wyłączanie czynnika przed nawias, grupowanie
wyrazów
3) dzielenie lub schemat Hornera ( w skrócie
podane).
27 paź 20:08
xx: A jeszcze mam problem z tym przykładem, to co rozpisałaś :
1. x(x−1)2−6(x−1)=0⇒
2. (x−1)[x(x−1)−6]=0⇒
3. (x−1)(x2−x−6)=0⇒
do punktu 1. rozumie, że ze wzoru skróconego mnożenia ale nie wiem jak mam przejść do punktu 2.
27 paź 20:16
xx: 2 się przez przypadek napisała
27 paź 20:16
xx: up
27 paź 21:21
krystek: Wyłączasz przed nawias (x−1),który jest wspólnym czynnikiem
(x−1) *[(x−1)*x − 6] = (x−1)[ x2−x−6]=..
27 paź 21:35