pomocy nie wiem jak to obliczyc
Piotrek: Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długości 12 pierwiastków z dwóch cm.Oblicz
pole przekroju poprzecznego tego walca.
Przekatna przekroju osiowego walca o dlugosci 12 pierwiastkow z 3 cm tworzy ze srednica
podstawy kat 60 stopni . oblicz wysokosc promień podstawy tego walca
27 paź 19:12
Piotrek: nikt nie pomoze

27 paź 19:20
dero2005:

D = 12
√2
(2r)
2 + (2r)
2 = D
2
8r
2 = (12
√2)
2
8r
2 = 288
r
2 = 36
r = 6
P
p = πr
2 = 36π
27 paź 20:33
dero2005:

D = 12
√3
d =
12D =
12*12
√3 = 6
√3
r =
d2 =
6√32 = 3
√3
h =
√D2 − d2 =
√(12√3)2 − (6√3)2 =
√432 − 108 =
√324 = 18
27 paź 20:41