logarytmy
alien: PROSZE O POMOC

zapisz używając tylko jednego logarytmu.
13 log
127 + 2 log
3√2
27 paź 19:11
Paula: pomoże ktoś?
27 paź 20:04
ManFanUtd: Pomogę, a masz jakąs odp? w książce czy cos

?
27 paź 20:05
krystek: zastosuj wzór nloga=log{a}n
a póżniej loga+logb=log(a*b)
27 paź 20:11
Paula: zrobiłam tak i nie wiem co dalej
log 13 + log (3√2)2
27 paź 20:18
krystek: i teraz log(13*3√4)
27 paź 20:22
Paula: wiem ale nie wiem jak to wyliczyć.
27 paź 20:23
krystek: masz polecenie :zapisz przy pomocy jednego logarytmu .I tego dokonałaś.
27 paź 20:25
Paula: no tak ale jak zapisac po wymnozeniu tego nawiasu
27 paź 20:26
krystek: | | 3√4 | |
Nic nie zrobisz Możesz jedynie zapisać log( |
| ) |
| | 3 | |
27 paź 20:29
Paula: aha a powiesz mi jak obliczyc to log0,125 25
27 paź 20:31
ManFanUtd: log
0,12525= 25
18
27 paź 20:37
Paula: i to wystarczy bo np w innym przykładzie robi sie tak
log0,25 0,125
log14 18 =32
27 paź 20:43
krystek: Tutaj nie można podać dokładnie .
| | 1 | |
Ponieważ 0,125= |
| i teraz: |
| | 8 | |
Z def lod
ab=x gdy a
x=b
| | 1 | |
stąd { |
| }x=25 i teraz należy zlogarytmować obustronnie |
| | 8 | |
| | log{1/8} | |
xlog{1/8}=log25 ⇒x= |
| |
| | log25 | |
Podejrzewam ,że podstawa miałabyć 125 −ktoś się zagalopował.
27 paź 20:45
krystek: man nie zagalopowałeś się ?
[PPaula]] w podanym przez Ciebie przykładzie zgadza sie ,ale ten nie można tak zrobić
gdyby było 0,25 liczbą logarytmowaną .
napisałam Tobie ,że błąd w podręczniku w zapisie.
27 paź 20:49
Paula: dzieki
27 paź 20:50
krystek: Paula wylicz :
log0,125(0,25)=
I z tym dasz sobie radę.
27 paź 20:53