Ciągłość funkcji
Mirona: Sprawdź, czy poniższa funkcja jest ciągła:
x0 = 0
dla f(x)= 2x+3 dla x<0
oraz f(x) = x dla x≥0
Pytanie: Czy wystarczy narysować podaną funkcję, czy trzeba coś liczyć z tego (np. jakies
granice, pochodne, bo aktualnie to mam na matematyce)
27 paź 19:09
pajak625: z rysunku tez widać czy funkcja jest ciągła
muszą być spełnione trzy warunki: funkcja musi być w danym punkcie określona, musi miec w tym
punkcie granicę i granica musi się równać wartości funkcji w tym punkcie
ta funkcja nie jest ciągła w p 0 ponieważ granica lewostronna przy x →0 wynosi 3 a prawostronna
0
f(0) = 0 możemy powiedzieć, że funkcja jest prawostronnie ciągła
29 paź 15:03