Wyznaczanie współczynników wielomianu
IronicznyMatematyk: w(x)=x
3+px
2−4x+q
Zad. Wyznacz współczynnik p i q wielomianu w, jesli w(−1)=4 i w(0)=3
Moje obliczenia nie zgadzają się z odpowiedziami
27 paź 18:29
Karusiaaaa: Czy ma wyjść p=2 i q=3?
27 paź 18:32
IronicznyMatematyk: dokładnie
27 paź 18:33
Karusiaaaa: (−1)3 + p(−1)2−4 *(−1) +q= 4
03 +p * 02 −4 * 0 +q=3
z drugiego równania wychodzi q=3, podstawiasz do pierwszego i wychodzi p=2.. Zgadza się?
27 paź 18:34
IronicznyMatematyk: FACEPALM ale miałem głupi błąd wielkie dzieki!
27 paź 18:36
Karusiaaaa: Nie ma za co, pozdrawiam
27 paź 18:41