F.kwadratowa
4d4: Co tu zrobiłam źle?
Treść zadania:
Oceń na podst wart wyróżnika ile miejsc zerowych ma funkcja kwadratowa określona za pomoca
wzoru:
a) y=9x2+42x+49
Δ=b2−4ac
a=9
b=42
c=49
Δ=422−4*9*49
Δ=1764−36*49
Δ=1764−1764
I moje pytanie: w odpowiedziach jest 1 a tu wychodzi 0 i skąd mam wiedzieć czy to jest a>0 czy
Δ=0 czy Δ=>0 ? Proszę o pomoc
27 paź 18:29
konrad: Delta wyszła Ci równa 0, a jeśli delta jest równa 0 to jest 1 rozwiązanie.
27 paź 18:31
4d4: czy jest dobrze?
i mam jeszcze z tym przykładem problem
y=9x2 +x−16
a=9
b=? i tu nie wiem czy to 1 czy ile?
c=−16
27 paź 18:33
ManFanUtd: b=1
27 paź 18:33
4d4: a ten przykład?
y=9x2+x−16
a=9
b=1
c=−16
Δ=12−4*9*(−16)
Δ=1−36*(−16)
Δ=35*16
Δ=560 ? dobrze?
w odp jest 2
27 paź 18:42
konrad: Δ=576 prawidłowo ale i tak to nic nie zmienia. Δ>0 zatem są 2 rozwiązania.
Po prostu musisz wiedzieć, że:
Δ>0 dwa rozwiązania
Δ=0 jedno
Δ<0 brak
27 paź 18:45
4d4: a ten przykład?
y=−3x2=7x
Δ=72−4*(−3)*0
Δ=49−12*0
Δ=0
jedno miejsce zerowe a w odpowiedziach pisze ze 2 co źle?
27 paź 18:50
konrad: popraw bo jest niejasne, są dwa znaki równości
27 paź 18:54
4d4: y=−3x2+7x
27 paź 18:55
konrad: Zresztą i tak widać co jest źle. Kolejność wykonywania działań się kłania.
27 paź 18:55
4d4: a jak powinno być?
27 paź 18:57
27 paź 19:01
4d4: najpierw jest mnożenie

49−0=49
Δ=49
i bedzie
Δ=>0 czyli 2 miejsca zerowe
27 paź 19:07
4d4: ok czy znowu gafa?
27 paź 19:11
konrad: Dobrze
27 paź 19:14
4d4: f(x) = 3x2 + 2x −1
3x2 + 2x −1 = 0
D = b2 − 4ac = 22 − 4*3*(−1) = 4+12 = 16
VD = V36 = 6
D to Δ
czemu tu jest "V36" skoro Δ=16?
27 paź 19:21
konrad: A skąd ten
√36 wzięłaś tu
27 paź 19:24
4d4: a nie błąd juz ok to było w innym przykładzie
27 paź 19:26
4d4: a tu konrad
f(x)=4x2−8x
Δ=(−8)2−4*4*0
Δ=64−16*0
Δ=64
√Δ=8
x1=−8−88
x1=−168=−2 a w odp jest 0
27 paź 20:00
4d4: co jest źle w ty ostatnim?
27 paź 20:08
zielony: b= −8 we wzorze musi byc −(−8)−8/8 czyli 8+8/8=0
27 paź 20:14
4d4: jak może wyjść 16/8=0

?
27 paź 20:18
zielony: jakie 16?
27 paź 20:21
zielony: X1=−(−8)−88=8−88=08=0
27 paź 20:23
4d4: "8+8/8=0"
27 paź 20:24
zielony: PRZEANALIZUJ TEN X1 CO CI NAPISAŁEM
27 paź 20:25
konrad: −(−8)−8=0 nie 16
27 paź 20:26
4d4: wiem ale skąd się tutaj "czyli 8+8/8=0'' wzięło 8+8
27 paź 20:27
konrad: A to się kolega zielony pomylił po prostu pomylił
27 paź 20:28
zielony: pomyliłaem sie. jak tobie trzeba jak krowie na rowie powinno byc 8−8/8=0
27 paź 20:29
4d4: no właśnie.....
27 paź 20:30
zielony: kazdy sie myli
27 paź 20:30
4d4:
27 paź 20:35
4d4: ok dzięki za pomoc
27 paź 20:40