prostopadloscian graniastoslup czworoscian foremny
qq: 1. Przekątna podstawy prosopadloscianu tworzy z jego krawedzia podstawy o dlugosci a kąt o
mierze β, a przekatna prostopadloscianu tworzy z jego krawedzia boczna kat o mierze α.oblicz
objetosc tego prostopadloscianu
powinno wyjsc:
a3ctgαtgβ/cosβ
2. podstawa graniastoslupa jest romb, ktorego kat ostry ma miare 2α. wszystkie krawedzie
graniastoslupa maja dlugosc a. oblicz objetosc tego graniastoslupa i dlugosci jego przekatnych
powinno wyjsc:
V=a3 sin 2α
d1 = a √1+4cos2α
d2= a √1+4sin2α
3.Oblicz:
a)pole pow. calkowitej
b)objetosc
c)kosinus kata miedzy sasiednimiscianami bocznymi czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci α
odp: a) a2 √3 b) a3 √2/12 c)1/3
pomógłby ktoś?
27 paź 18:25