postac trygonometryczna - liczby zespolone
nefretete: Obliczyć .
( − 2√2 + 2√2i)20
Wynik zapisać w postaci z=x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z
dokładnością do dwóch cyfr po kropce.
27 paź 18:10
Basia:
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
|z|2 = (− |
| )2 + ( |
| )2 = |
| + |
| = 2+2 = 4 |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
|z| = 2
| | | | 1 | | √2 | |
cosφ = |
| = − |
| = − |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
czyli
φ =
3π4
zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej i podnieś do potęgi 20 stosując wzory Moivre'a
28 paź 19:20
sushi_ gg6397228:
ale macie z tym ... problem
to juz bylo wczoraj, i jeszcze dwa dni wczesniej
28 paź 19:32