Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykres funkcji f i g są prostopadłe
Maciek: zad.1 f(x)=1/|m−3| * x+5 g(x)=(m−3)x−1
zad. 2 Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykres funkcji f i g są równoległe.
f(x)=(m+1)2x+m g(x)=2(m+1)x + 3
Co do tego typu zadań znam podstawy jak je rozwiązywać ale z tymi przykładami mam problem.
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku co i jak.
Z góry dzieki.
27 paź 17:57
agata: Zad.2Proste będące wykresami funkcji liniowej są równoległe jeśli współczynniki kierunkowe są
równe. Tzn. a
1=a
2, gdzie a
1=(m+1)
2, a a
2=2(m+1).
Trzeba rozwiązać równanie
(m+1)
2=2(m+1).
zad.1 prostopadłe, gdy a
1*a
2=−1.
27 paź 18:21
Maciek: Powiedzcie czy dobrze to rozwiązałem:
(m+1)2=2(m+1) / (m+1)
m+1=2
jako że wcześniej był kwadrat to m= 1 lub m= (−1)
natomiast drugie nie może mi wyjśc, robię to tak:
m−3/|m−3|=−1
mianownik musi być ≠0 a więc zawsze jest dodatni czyli możemy pomnożyć obustronnie przez
mianownik dostając:
m−3=−|m−3|
−m+3=m−3
−2m=−6
m=3
W odpowiedziach m∊(−∞3) tylko jak to wyznaczyć?
Dzięki za odpowiedź.
27 paź 18:50
eger: ooo
21 mar 16:40
6latek: I po kiego ..... wyciagasz 10− cio letnie posty jesli tylko chcesz zaznaczyc swoja obecnosc
?
21 mar 17:22