Wyznacz współczynniki b,c
Piotrek: Wyznacz współczynniki b,c tak, aby W(x)F(x)−H(x)był wielomianem zerowym:
b)W(x)=2x−3 F(x)=x2+bx+c h(x)=2x3+7x2−13x−3
27 paź 17:55
pliszka: W(x)*F(x)=H(x)
(2x−3)(x2+bx+c)=2x3 + 7x2 −13x −3
2x3 + 2bx2 + 2xc − 3x2 − 3bx − 3c=2x3 + 7x2 − 13x − 3 /−2x3
teraz musimy pogrupować: (2b−3)x2 + (2c−3b)x − 3c= 7x2 − 13x −3
porównujemy współczynniki po lewej stronie równania do współczynników lewej strony gdyż aby
wielomiany były równe ich współczynniki muszą być równe:
2b−3=7 ⇒b=5
−3c=−3 ⇒c=1
2c−3b=−13 spr. 2−15=−13 −13=−13 (1)
odp. b=5, c=1
27 lis 20:35
pliszka: *do współczynników prawej strony oczywiście
27 lis 20:43