matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj parzystosc funkcji
mateusz:
zbadaj parzystosc funkcji
2−x
f(x) =x
3
log
2 + x
aby f byla parzysta to musi byc zastosowane f(x) = f(−x) podstawialem − x ale nie chce mi to wyjsc moze ktoś pomoc? dziękuje z gory
27 paź 17:44
ZKS:
2 + x
f(−x) = −x
3
log
2 − x
2 − x
f(−x) = x
3
log
2 + x
f(x) = f(−x).
27 paź 17:52
agata:
2+x
2+x
2−x
f(−x)=−x
3
log
=x
3
log(
)
−1
=x
3
log
=f(x)
2−x
2−x
2+x
27 paź 17:52
mateusz:
ok dziękuje za pomoc
27 paź 17:58