ffff
ManFanUtd: Gdzie robię błąd?
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie log[(m+4)x]=log(x2+2x) ma tylko
jedno rozwiązanie ujemne.
Zał:
m+4>0 ⇔ m>−4
x2+2x>0 ⇔ x(x+2)>0 czyli przedział (−∞;−2)v(0;∞)
log[(m+4)x]= log(x2+2x)
(m+4)x= x2 +2x
x2 +2x −mx−4x=0
x2 − 2x− mx=0
x2 − x(2+m)=0
Δ= m2+4m+4
Δm= 16−16=0
m1=−2
Lecz w ksiązce "−2" nie pasuje gdyż powinno wyjść (−∞;−4)
Zatem błędny M to też błędny X. Pomóżcie , gdzie zrobiłem błąd?
27 paź 16:53
ss: zalozenie (m+4)x>0
27 paź 16:55
ss: poza tym
x2−x(2+m)=0
x(x−2−m)=0
x=0 lub x=2+m
27 paź 16:58
ss: dziedzina to m<−4 i x<0
z tego co napisalem masz
2+m<0 oraz m<−4
m<−2 i m<−4
co daje czesc wspolna x∊(−∞;−4)
27 paź 17:04
ss: oczywiscie nie x a m w ostatniej linijce
27 paź 17:06
ManFanUtd: wychodzi, ładnie, dziekuje za wskazanie mego błędu
27 paź 18:03
ManFanUtd: A jednak mam pytanie, czemu w założeniu jest <−4 a nie >−4?
27 paź 18:27
ManFanUtd:
27 paź 18:46
ManFanUtd:
27 paź 19:14