Wyznaczanie dziedziny funkcji
Technikum: Wyznacz dziedzine funkcji:
y =
√x3+x2−4x−4x−3
Wiem ze zalozenia sa takie ze x−3 ≠ 0 czyli x ≠ 3 i ze
x3+x2−4x−4x−3 ≥ 0 , tylko nie
umiem dalej rozwiazac tej nierownosci
27 paź 16:28
rumpek:
x ≠ 3
w liczniku masz:
x
2(x + 1) − 4(x + 1) = (x
2 − 4)(x + 1) = (x − 2)(x + 2)(x + 1)
czyli:
| (x − 2)(x + 2)(x + 1) | |
| ≥ 0 |
| (x − 3) | |
(x − 2)(x + 2)(x + 1)(x − 3) ≥ 0
Rysujesz weza odczytujesz i gotowe
27 paź 16:30
agata: (x3+x2−4x−4)(x−3)≥0
(x−2)(x+2)(x+1)(x−3)≥0
27 paź 16:30
ICSP: | x3 + x2 − 4x − 4 | |
| ≥ 0 ⇔ (x−3)(x−2)(x+2)(x+1) ≥ 0 ⇔ x ∊ (−∞;−2> suma <−1;2> suma <3;+∞) |
| x−3 | |
Czyli odp do zadania to :
x ∊ (−
∞;−2> suma <−1;2> suma (3;+
∞)
27 paź 16:31
rumpek:
Tak na szybko odczytanie to: x∊(−
∞, −2>U<−1,2>U(3,+
∞)
Jak sie nie pomyliłem to tak będzie
27 paź 16:32
Technikum: dzieki za odpowiedz

reszte przykladow bede umial zrobic analogicznie do tego

dzieki
wielkie.
27 paź 16:42