funkcja kwadratowa
zielony: 1. rozwiąż rownanie x4+6x3+8x2−3x−2=0
2. rozwiaz nierownosc x2−x−1≥0. podaj najwieksza liczbe całkowita ujemna i najmniejsza liczbe
całkowita dodatnia spełniajacą te nierownosc
3.oblicz odwrotnosc rozwiazan rownania x2−2√2+1=0
27 paź 15:46
ehhh: 1.)
x
2(x
2+6x+8)−(3x+2)=0
policz delte i , ostatni nawian i masz odp

a i oczywiscie że x
2=0 czyli x=0
27 paź 16:02
ss: ile razy zdublujesz co ?
27 paź 16:03
ss: a no chyba ze to nie Ty
27 paź 16:03
zielony: ?
27 paź 16:04
zielony: jak to obliczyc dalej?
27 paź 16:04
ss: 3)
x
2=2
√2−1
x=2
√2−1 lub x
1=−2
√2+1
| | 1 | | 1 | |
teraz oblicz sobie |
| oraz |
| usun niewymiernosc i takie tam |
| | x1 | | x | |
27 paź 16:04
ehhh: 2.) x
1≈ 1,9
x
2≈ −0,9
narysuj parabole oznacz przedział i weź pierwsza całkowitą największa i najmniejszą.
27 paź 16:06
ss: w 3) u mnie zjadłem pierwiastki
27 paź 16:07
zielony: ss: takie tam? ale pomagasz
27 paź 16:08
ss: powinno być x=√2√2−1 i x1=−√2√2−1
27 paź 16:08
ss: pomagam ale nie rozwiązuje! chyba ze mi się chce.
27 paź 16:09
ehhh: Przecież nie zrobimy Ci całego zadania

My Cię tylko pokierujemy na właściwe rozwiązanie
27 paź 16:10
zielony: ehhh x1=−0,62 x2=1,62
27 paź 16:11
ehhh: ooo walnąłem się?
27 paź 16:13
zielony: no
27 paź 16:14
agata: W zadaniu 3. nie powinno być −2
√2x ?
suma odwrotności pierwiastków równania
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | b | |
| + |
| = |
| =− |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | c | |
27 paź 16:19
ss: ale tam nie ma nic o sumie w tresci
27 paź 16:23
agata: | | 1 | | 1 | |
Masz rację , trzeba obliczyć tylko |
| i |
| |
| | x1 | | x2 | |
27 paź 16:28
zielony: a jak w 1 wypisac wspólczynniki?
27 paź 16:40
27 paź 16:43
zielony: tak?
27 paź 16:43
agata: | 1 | | 1 | | 1 | | √2√2+1 | | √2√2+2 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| x1 | | √2√2−1 | | √2√2−1 | | √2√2+1 | | √7 | |
27 paź 16:57
jola: 0,(18) 2,(18) 0,(25) na ułamek zwykły
wykaż, że p(3+2p2)−p(3−2p2) jest liczbą naturalną
27 paź 17:04
27 paź 17:06
jola: dzieki a to drugie?
27 paź 17:15
jola: wykaż, że p(3+2p2)−p(3−2p2) jest liczbą naturalną
27 paź 17:23
zielony: | | 2√2−1 | |
jak z |
| pozbyc sie mianownika? |
| | 2 | |
27 paź 19:13
zielony: tam 2 w liczniku jest
27 paź 19:14
zielony: POMOŻCIE
27 paź 19:27
fear: to jest chore
27 paź 19:33
zielony: no chore
27 paź 19:33