wielomainy
hubert05: Dla jakiś wartości parametru m równanie x4 + 2(m−2)x2 +m2−1=0 ma 2 różne rozwiązania?
27 paź 15:22
hubert05: czy ktoś mógłby rozpisać?
27 paź 15:37
Eli: Zacznij od pytania kiedy ma 2 różne rozwiązania
27 paź 15:38
hubert05: t2 + 2(m−2)t+m2−1=0 ma 2 rozwiązania gdy delta >0 i t1t2<0
27 paź 15:41
hubert05: ale dalej mi sie nie zgadza
27 paź 15:42
Eli: z drugiego warunku bym zrezygnowała... bo nie masz powiedziane że są one różnych znaków ani nic
w tym stylu
27 paź 15:48
hubert05: dobrze, w takim razie moglabyś to rozpisać proszę? odp m należy (−1,1) u {1,25}
27 paź 15:50
ss: warunek Huberta jest potrzebny ma wyjsc jedno rozwiazanie t dodatnie drugie odrzucamy. bo potem
wracajac do x2=t, t>0 i tak wyjdą dwa rozwiązania.
27 paź 15:52
ss: tak mi sie wydaje
27 paź 15:53
hubert05: czy mogłby ktoś rozpisać?
27 paź 16:49
ZKS:
x
2 = t ≥ 0
t
2 + 2(m − 2)t + m
2 − 1 = 0
Ma mieć 2 różne 1
o (Δ > 0 ∧ t
1t
2 < 0) ∨ 2
o (Δ = 0 ∧ t
o > 0)
1
o
[2(m − 2)]
2 − 4m
2 + 4 > 0
4m
2 − 16m + 16 − 4m
2 + 4 > 0
∧
t
1t
2 < 0
m
2 − 1 < 0 ⇒ m ∊ (−1 ; 1)
2
o
∧
−m + 2 > 0 ⇒ m < 2
1
o ∪ 2
o
27 paź 17:39
hubert05: dzięki, a co to jest t0
27 paź 17:49
ZKS:
A wiesz co to jest xo w f.kwadratowej?
27 paź 17:54