Ciało liczb zespolonych
patryk:
Obliczyłam tyle:
| | π | | π | | [ 2(cos |
| + i sin |
| ]32 | | | 3 | | 3 | |
| |
| . |
| | π | | π | | [2(cos |
| + i sin |
| )]28 | | | 4 | | 4 | |
| |
podniosłam dwójki do potęg i skróciłam. zostało 2
4.
Nie wiem tylko co zrobić z zawartościa nawiasów.
27 paź 14:31
ICSP: wzór De Moviera znamy?
27 paź 14:32
27 paź 14:36
patryk: i co z tym dalej? o ile dobrze
27 paź 14:36
ICSP: wiesz co to jest okres podstawowy?
27 paź 14:37
patryk: no o 0 do 2π, tak?
27 paź 14:38
ICSP: a okresowoć mówi nam że:
sin0 = sin2π = sin4π
| | 32π | | 2π | | 2π | |
w takim razie cos |
| = (cos 5*2π + |
| ) = cos |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
27 paź 14:40
patryk: a 7π to π, tak?
27 paź 14:41
ICSP:
27 paź 14:43
patryk: Nie jestem pewniem tej góry, bedzie:
27 paź 14:44
ICSP:
27 paź 14:45
patryk: to nie wiem jak..
27 paź 14:47
ICSP: która to ćwiartka?
Jakie wartości przyjmuje sinus i cosinus w tej ćwiartce?
Dwa podstawowe pytania.
27 paź 14:47
patryk: ćwiartka pierwsza, sinus i conisu dodatni
27 paź 14:49
ICSP: TO nie pierwsza ćwiartka
27 paź 14:49
patryk: sory, druga,sinus dodatni a cosnius ujemny
27 paź 14:50
ICSP: już lepiej
27 paź 14:51
patryk: | | 1 | |
czyli przed |
| minus i bedzie dobrze? |
| | 2 | |
27 paź 14:53
ICSP: tak
27 paź 14:53
patryk: czyli 8−8√3 i ?
27 paź 14:55