Pierwiastki wielomianu, parametr
alan_podpalacz: Niech W(X)=x2+mx+36
b)Dla jakich wartości parametru m równanie W(x)/(x−4)=0 ma jeden pierwiastek?
Z delty z w(x) wynika, że m=12 albo m=−12, ale w odpowiedziach jest, że jeszcze może być m=−13.
Nie wiem jak do tego dojść. Proszę o pomoc.
27 paź 13:48
agata: Δ<0, wtedy w(x) nie ma pierwiastków, a równanie ma jeden pierwiastek.
Odp. m∊(−12,12)
27 paź 13:53
alan_podpalacz: no ale jest jeszcze to m=−13
27 paź 13:55
agata: Z tego co napisałeś nic takiego nie wychodzi.
27 paź 13:57
alan_podpalacz: w odpowiedziach jest napisane, że jest jeszcze m=−13. nie wiem właśnie skąd to wychodzi, to
właśnie mój problem.
27 paź 13:58
sushi_ gg6397228:
przeciez dleta moze byc dodatnia W(4)=0
27 paź 14:03
alan_podpalacz: jeśli delta bedzie dodatnia, to będą dwa pierwiastki, a i x nie może być 4, bo w mianowniku
jest x−4
27 paź 14:05
sushi_ gg6397228:
przeciez moze byc W(X)= (x−4)* (x+ cokolwiek) i tez mamy jeden peiriwastek calego ukladu
27 paź 14:07
alan_podpalacz: faktycznie, głupi jestem

dzięki
27 paź 14:20
alan_podpalacz: ale jak to rozpisać, bo już nie wiem no.
27 paź 14:20
sushi_ gg6397228:
policz W(4)=0 i wylcizysz m
27 paź 14:22
alan_podpalacz: ok, dzięki jeszcze raz
27 paź 14:26