zadanie z ciąg arymetycznych
renta: Asia postanowiła codziennie skakac na skakance.Ustaliła,ze pierwszego dnia wykona 10 skoków,a
każdego następnego o 5 skoków więcej niż poprzedniego dnia.
a.Ile skoków wykonała Asia piątego dnia.
b.Którego dnia Asia wykonała 65 skoków.
c.Ile skoków łącznie wykonała Asia w ciągu 16 dni.
27 paź 13:41
agata: Mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym , gzie a1=10, r=5
a) a5=a1+5r=
b) an=65 , oblicz n , 10+5(n−1)=65
c) Oblicz S16.
27 paź 14:07
renta: coś kumam ale nie do końca
27 paź 14:16