wyznaczenie postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
Magda: Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków z=
4√−4+4√3i, dla których argument
główny jest najmniejszy.
Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach.
Czy odp. będzie wyglądać tak:
a=7.5
r=8 ?
Jeśli nie, to proszę o pomoc
27 paź 13:12
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, przeciez Nikomu nie bedzie sie chcialo tego liczyc
27 paź 13:19
Magda: |z| = 8
| | 13π | | 13π | |
w1 = 4√8 * ( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 24 | | 24 | |
| | 24π | | 24π | |
w2 = 4√8 * ( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 24 | | 24 | |
| | 37π | | 37π | |
w3 = 4√8 * ( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 24 | | 24 | |
| | 49π | | 49π | | π | | π | |
w4 = 4√8 * ( cos |
| + i sin |
| ) = 1,68 * ( cos |
| + i sin |
| ) = |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
1,66 + 0,22i
| | π | |
uznałam, że to właśnie w4 ma najmniejszy argument główny równy |
| = 7.5 stopni |
| | 24 | |
27 paź 17:10
sushi_ gg6397228:
mialas zapsiac ile wynosi kat
oraz podstawic do samego wzoru, bez wyliczania
i liczymy w0, w1,w2,w3
wiec do poprawki
27 paź 21:26