Potraficie obliczyć granice ciągu??
Ewka:
27 paź 12:02
sushi_ gg6397228:
wyciagnij n! z licznika i mianownika, potem rozpisz symbol Newtona
27 paź 12:06
Ewka: Co to jest ten symbol Newtona

?
27 paź 12:20
27 paź 12:27
27 paź 12:27
Ewka: Dzięki
27 paź 12:30
shaka: licznik; (n+1)!−n!=n!(n+1)−n! =n!(n+1−1)=n!*n
mianownik; (n+2)!+n=n!(n+1)(n+2)+n!=n![(n+1)(n+2)+1]=n!(n2+3n+3)
dwumian Newtona; (n po 2)= n!2!*(n−2)! = n!2*(n−2)(n−1)n! = 12*(n2−3n+2)
granica lim w ∞ n!*nn!(n2+3n+3)*12*(n2−3n+2)= lim w ∞
n(n2+3n+3)*12*(n2−3n+2) = lim w ∞ n2*(n2+3n+3)(n2−3n+2)
27 paź 12:36