kkpc: Rozwiąż równanie 4/9x * 27/8x-1=2/3
17 kwi 11:30
kkpc: rozwiązanie x=2
17 kwi 12:58
byskup:
(4/9)x * (27/8)x-1 = 2/3
zapisuje
4=22
9=32
27=33
8=23
i otrzymuje
(22/32)x * (33/23)x-1=2/3
kożystam ze wzorów:
(ax/bx)=(a/b)x
(ax)y=ax*y
otrzymuje
(2/3)2x * (3/2)3x-3=2/3
kożystam ze wzoru:
(a/b)x=(b/a)-x
otrzymuje:
(2/3)2 * (23)-3x+3=2/3
kożystam ze wzoru:
ax * ay =ax+y
otzymuje:
(2/3)-x+3=2/3 mogę zapisać 2/3=(2/3)1
teraz podstawy potęg mam takie same więc, mogę porównać wykładniki tych potęg
-x+3=1
-x=-2
x=2
17 kwi 17:03