ciało liczb zespolonych
kasia: | | 2 | | 2 | |
obliczyć( − |
| + |
| i)20. |
| | √2 | | √2 | |
| | 3π | | 3π | |
Czyli: (cos |
| + i sin |
| )20 |
| | 4 | | 4 | |
Nie jestem pewna czy dalej:
| | 60π | | 60π | |
cos |
| + i sin |
| = cos15π + i sin 15π |
| | 4 | | 4 | |
Jeśli jest dobrze to co dalej?
a jesli nie , to prosze o poprawę.
27 paź 11:06
sushi_ gg6397228:
ciekawe jak wyliczylas to "r" ze wyszlo r=1

jak mamy katy typu
23 π to w sinusie i cosinusie mozna kasowac wielokrotnosci
2π
czyli wyjdzie potem do policzenia
π
27 paź 11:17
kasia: powinno byc 2 , tak?
27 paź 13:39
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
27 paź 13:44
Trivial:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(− |
| + |
| i)20 = ( |
| )20*(i−1)20 = 210*[−1 − 2i + 1]10 = |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
= 2
10*2
10*i
10 = 2
20*i
2*4+2 = −2
20.
I po co postać trygonometryczna?
27 paź 13:44
kasia: dzieki
27 paź 14:10