logarytmy
potrzebująca: log3(2x−3) − 2log3(3−5x)=
27 paź 00:16
Karlo: skorzystaj ze wzoru logaxk = klogax
27 paź 00:19
potrzebująca: nie rozumiem, proszę jaśniej
27 paź 00:21
Eli: to co stoi przed logarytmem daj do potęgi liczby logarytmowanej

tutaj (3−5x)
2 z resztą
sobie poradzisz

Jesli nie to pisz
27 paź 00:23
potrzebująca: naprawdę bardzo proszę...
27 paź 00:23
27 paź 00:23
potrzebująca: rozumiem, że do kwadratu, tylko nie wiem, jak mam to potem sobie podzielić
27 paź 00:24
potrzebująca: dzięki sushi, ale zanim napisałam to przejrzałam teorię
27 paź 00:24
sushi_ gg6397228:
nie napisalas, co ma byc za = sie wiec tylko bedzie logarytm z ulamka
27 paź 00:25
potrzebująca: tak po prostu? nie trzeba tego rozwiązać?
27 paź 00:25
sushi_ gg6397228:
a jak napisze
x+ 2 −5x= to jak chcesz to rozwiazac
27 paź 00:27
Eli: wyciągnij przed nawias log3 resztę już wiesz napewno
27 paź 00:27
potrzebująca: fakt
27 paź 00:27
potrzebująca: dzięki
27 paź 00:28
Eli: Ale to jest logarytm... log2 4=...... rozwiążesz
27 paź 00:29
agata: Tu nic nie można wyciągnąć przed nawias.
27 paź 17:47