ostrosłup trójkątny
piotrek: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 16cm i 12cm. Oblicz objętość
tego ostrosłupa, wiedząc, że każda krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60°.
V=1/3*Pp*H
Pp = (16*12)/2 = 96
nie wiem tylko jak wyznaczyć tę cholerną wysokość.
zrobilbym tak: opisuję okrąg na podstawie. spodek wysokości leży na środku okręgu, z kolei
srodek okręgu lezy w polowie przeciwprostokątnej naszego trójkąta.
tg60stopni = H/10 => H = 10*√3
pozdrawiam, będę wdzieczny za wszelką pomoc,nie jestem pewien czy moj tok rozumowania jest
dobry
26 paź 23:45
Eta:
ok
27 paź 00:59
piotrek: http://zadane.pl/zadanie/743588 −> na tej stronie znalazlem to zadanie i twysokosc ma inna wartosc
mnie tez się wydaje, ze powinna byc ciut wieksza
27 paź 12:02
sushi_ gg6397228:
najlepiej jest narysowac trojkat prostokatny o podanych wymiarach
na wierzcholkach polozyc plasteline
potem wziąć do reki ołowki/kredki i odmierzyc 60o i zobaczyc gdzie bedzie wierzcholek bryły
27 paź 12:10
piotrek: wszystko fajnie, ale wystarczy lekka niedokladnosc i łatwo o pomyłkę

moglby ktos po swojemu policzyć wysokość? chcialbym miec 100% pewność
27 paź 17:05
sushi_ gg6397228:
jak zrobisz to co podalem, to bedziesz wiedziec, ze wysokosc bryły nie lezy na zadnym boku
trojkata
27 paź 21:21
dero2005:

Jeśli wszystkie krawędzie tworzą z podstawą jednakowy kąt to spodek wysokości leży na środku
przeciwprostokątnej
27 paź 21:34
piotrek: czyli jednak dobrze mowilem?
28 paź 16:50
piotrek: bo z tego co mowisz dero wynika, ze mialem rację, jednak kiedy patrzę na Twoj rysunek, to
wydaje mi się, ze sushi dobrze mowi, i ze wysokosc bryly nie lezy wcale na boku trojkata
28 paź 16:52
olek: każda krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60°, więc wysokość nie może leżeć na
przeciwprostokątnej , wtedy 2 kąty miały by 90o
28 paź 17:41
dero2005: nie wierz w cuda. Myśl samodzielnie. Jeżeli trójkąt prostokątny wpiszemy w okrąg to
przeciwprostokątna jest średnicą. Jeżeli wszystkie krawędzie są pochylone pod jednakowym kątem
| | H | |
to tangens tego kąta jest jednakowy dla wszystkich krawędzi tzn tg α = |
| . Licznik(H) |
| | R | |
jest stały więc mianownik (R) też jest taki sam dla wszystkich kątów.
Ten rysunek po lewej stronie jest tylko poglądowy. W rzeczywistości jedna ze ścian bocznych(ta
oparta na przeciwprostokątnej) jest pionowa tzn tworzy kąt prosty z podstawą.
28 paź 17:46
dero2005: Jeżeli nie możesz sobie tego wyobrazić to narysuj sobie rozwinięcie i sklej model.
28 paź 17:48
jan: z definicji ostrosłupa prostego wynika, że spodek wysokości leży na środku okręgu opisanego na
podstawie, a trójkąt prostokątny a środek przeciwprostokątnej w środku okręgu.
Olek , coś Ci się pomyliło,sprawdź na modelu
28 paź 17:48
dero2005:
najpierw naucz się definicji ostrosłupa prostego i nie mąć ludziom w głowie
Ostrosłup prosty to taki, że
a) na podstawie można opisać okrąg
b) spodek wysokości leży w środku okręgu opisanego
28 paź 17:56
jan: Dero2005, napisz co źle napisałem (oprócz literówek). Czy w tym wypadku "w" i "na" to taka
wielka różnica
28 paź 18:16
piotrek: dero, o co Ci chodzi? wydaje mi się, ze jan dobrze wszystko napisał
30 paź 02:03