Logarytmy
Karlo: witam! Mam problem z zadankiem.. Pomożecie?
...
Df = 2x
2 − x >0 ⇒ 2x(x − 0,5) >0, x∊(−
∞,0) U (0,5,
∞).
No i teraz nie wiem za bardzo co robić, mam to rozpisać na dwie opcje?
| 2x2 − x | | 2x2 − x | |
| > |x| ; |
| <|x| x moze byc zarowno >1 jak i 0>x<1 |
| 2 | | 2 | |
26 paź 22:46
agata: IxI to podstawa więc Ixi>0 i IxI≠1 i 2x2−x>0
26 paź 22:52
Karlo: a ten przypadek :
1log2 x − 1log2 x − 1 −1 <0 wprowadzam t. t=log2 x
1t − 1t−1 − 1 <0 − tak to ma wyglądać?
26 paź 23:08
sushi_ gg6397228:
+ dziedzina
a potem wspolny mianownik i do dziela
26 paź 23:14
Karlo: okey zrobione

a co tutaj zastosować?
25log0,25 x2 −5x + 8 ≤2,5
wzór log
a b
k = klog
ab − (pomnożyc obustronnie przez log
25 ? 1*k ≤−1 ?
26 paź 23:39
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
2,5 zamienic na |
| do potegi .... |
| | 5 | |
a ptoem pozbyc sie podstaw i pamietac o zmianie znaku nierownosci na przeciwny
26 paź 23:43
Karlo: log0,25 x2 − 5x + 8 ≤ −1 dobrze rozumuje? − zmiana znaku , 0<x<1
26 paź 23:48
sushi_ gg6397228:
i nie zmieniles znaku

teraz zamienic
−1 na
log0.25 coś tam
26 paź 23:51
Karlo: Zrobione

log
x2 − x (x+3) <1
I tutaj tak 1.x
2 − x ≠ 1
2.x+3 > 0
Następnie opuszczam logarytm : x+3 > x
2 − 1 oraz x+3 < x
2 − 1
26 paź 23:59
Karlo: no i oczywiscie a>0
27 paź 00:00
sushi_ gg6397228:
a>0 brakuje zalozenia na podstawe ( a ≠1)
przeciez tak nie mozna opuszczac podstawy
27 paź 00:01
Karlo: widze ze wkradają mi sie tu glupie błędy. (x2+3>x2 − x) − można tak zrobić czy kombinować
w inny sposób.?
27 paź 00:04
sushi_ gg6397228:
ale wtedy trzeba zrobic zalozenia a∊ (0,1) wtedy x ∊....
to samo dotyczy drugiej nierownosci a >1 wtedy x ∊... i rozwiazac nierownosc
27 paź 00:06
Karlo: Rozumiem,
logx2log2x2log24x − tutaj wprowadzic zmienna t logx2 i sprowadzać do logarytmu o tej
samej podstawie
logbc = logaclogab − co sądzisz?
27 paź 00:16
sushi_ gg6397228:
tylko do drugiego logarytmu zamiane podstaw i potem
log (c*d)= log c + log d (jedna z nich to liczba, a druga to t −−> według Twojego
podstawienia)
27 paź 00:20
Karlo: Dobra w miare to ogarniam

. Dzięki za pomoc
27 paź 00:37
sushi_ gg6397228: na zdrowie
27 paź 00:38