pytanie
tn: Witam,
mam takie pytanie bardziej teoretyczne:
dlaczego jeśli mam funkcję kwadratową y = (x−2)2 + 5
to przesuwam w prawo ( w stronę rosnących wartości osi x ) przecież to nielogiczne
logiczne jest np przesuwanie po osi y bo dodaję czyli idzie w górę
czy istnieje jakiś sposób na wytłumaczenie tego "zjawiska"?
26 paź 22:26
ICSP: magia

2
2 − 2
2 = 2
2 − 2
2
(2−2)(2+2) = 2(2−2)
2+2 = 2
4 = 2

Ulepszyłem xD
26 paź 22:29
agata: Jak najbardziej, istnieje. Przesuwanie to nic innego jak translacja o pewien wektor. I to
wyjaśnia wszystko.
26 paź 22:29
agata: Nie możesz dzielić przez zero
26 paź 22:31
ICSP:
26 paź 22:32
tn: ja wiem, że translacja tylko dlaczego akurat w tą stronę, bo przecież jak dla y to dodaje
26 paź 22:57