Procent składany
A.: Po ilu latach podwoimy kapitał przy stopie rocznej 6 % i kwartalnej kapitalizacji odsetek?
Proszę o pomoc
26 paź 22:08
26 paź 22:14
A.: pomozesz mi jeszcze wyliczyc n?
trzeba to zrobić za pomocą logarytmów?
wyszło mi tak: 2=4,06t
26 paź 22:20
sushi_ gg6397228:
dobry joke 4,06
26 paź 22:21
A.: jakim cudem?
26 paź 22:24
agata: Tak. trzeba mieć tablice, by podać wynik bez użycia logarytmów.
26 paź 22:26
A.: no ale samo liczenie mam dobrze?
26 paź 22:29
sushi_ gg6397228:
(1,015)4=.... ≠ 4,06
26 paź 22:29
A.: kurcze.. nie umiem tego jakoś zrozumieć

gdzie się '2' zgubiło?
26 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
to jest obliczenie nawiasu, bo podalas dobry joke z liczba 4,06
26 paź 22:34
A.: aaaaa

już wieem

ale zaćmienie..
2=1,06
t
26 paź 22:36
A.: jak obliczyłam to z logarytmów to wyszło 11,90.. chyba coś nie tak?
26 paź 22:39
sushi_ gg6397228:
a co napisalem o 22.29 liczymy to
26 paź 22:44
A.: napisałeś tyle że źle wyliczyłam potęgę?
26 paź 22:47
sushi_ gg6397228:
i zostawilem ... do policzenia
26 paź 22:48
A.: taak i wyliczyłam 1,0154= 1,061
26 paź 22:50
A.: no ale na tym koniec? to już jest wynik?
26 paź 22:51
sushi_ gg6397228:
zapisujemy cala liczbe a nie skrocona wersje
wychodzi 11,64 ≈ 12 lat
26 paź 22:56
A.: teraz już mam wszystko jasne

dziękuje Ci bardzo za pomoc i cierpliwość przede wszystkim
26 paź 22:58
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
26 paź 22:59