matematykaszkolna.pl
Mućka Mućka:
 1 
Ze zbioru Z = {x∊N: x<6 ∧ x≥

} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i tworzymy z
 x 
nich liczbę dwucyfrową, której cyfra dziesiątek jest pierwszą z wylosowanych liczb. Obblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest podzielna przez 3. Ja zrobiłem tak ale wynik coś zły wychodzi: 1. Wyliczam zbiór, który zawiera tylko liczby naturalne:
 1 
x∊N: x<6 ∧ x≥

=> Z = { x∊<−1, 0> ∪ <1, 6) } => Z = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
 x 
2. Wyliczam |Ω|(moc omega), czyli ilość wszystkich możliwych zdarzeń: Piszę, że kolejno bez zwracania, czyli: |Ω|=5*5=25, bo na pierwsze miejsce mogę umieścić 5 liczb bez '0' a na drugie też 5 z zerem ale bez liczby umieszczonej z przodu. Czyli mogę ustawić 25 różnych liczb. 3. Teraz liczę |A|, moc A, czyli zdarzenie sprzyjające. W tym wypadku będzie to ilość liczb podzielnych przez 3. Wypisuję wszystkie możliwe pary: a= { (1, 2); (1, 5); (2, 1); (2, 4); (3, 0); (4, 2); (4, 5); (5, 1); (5, 4) }, czyli |A|=9. 4. Liczę prawdopodobieństwo:
 |A| 9 2 
P(A)=

=

// i tutaj mi coś źle wychodzi bo w odpowiedziach jest

, czyli
 |Ω| 25 5 
tak jak bym jeszcze jedną parę liczb zgubił. Proszę o pomoc gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z prawdopodobieństwem i jestem kompletnie zielony. Czy dobrze to robię i rozumuje?
26 paź 22:04
szczaw: 0 nie należy do zbioru Z, bo nie może być w mianowniku.
26 paź 22:30
agata: Bez zwracania IΩI=20 IAI=8 , bo nie będzie (3,0)
26 paź 22:36
Mućka: Faktycznie. Wtedy zbiór będzie 5 elementów. Dziękuję za pokazanie błędu. Już rozumiem co źle zrobiłem emotka
26 paź 22:42