pomózcie mi rozwiązać
pomocy!!: x(x+5)2 (x−1) =0
26 paź 21:53
agata: x=0 lub x=−5 lub x=1.
26 paź 21:56
zosia: x=0 ∨ x=1 ∨ x=−5
26 paź 22:01
jaaaa: dzięki, tylko mam problem jak rozwiązać (x+5)2
26 paź 22:02
konrad: Z tym nic nie robisz. Po prostu odczytujesz rozwiązanie tak jak z pozostałych nawiasów.
26 paź 22:03
wlodi: za wzorów skróconego mnożenia (x+5)2=x2+2*x*5+52=x2+10x+25
26 paź 22:04
Eta:
x= −5 −−− pierwiastek dwukrotny
26 paź 22:05
wlodi: no ale właśnie nawet nie trzeba liczyć tylko wprost się odczytuje rozwiązania x=0 x=−5 x=1
26 paź 22:06