znajdź współrzędne punktów wspólnych
majka: znajdź współrzędne punktów wspólnych okręgu x2 + y2=1 i paraboli y=x2
26 paź 21:33
Vizer: Układ równań i rozwiązujesz.
26 paź 21:37
majka: ok już mam, błąd zrobiłam i mi nie wychodziło
26 paź 21:37
agata: Możesz to rozwiązać graficznie rysując okrąg o środku S(0,0) i promieniu r=1 i parabolę
ramionami skierowaną do góry o wierzchołku (0,0). Wyznaczyć punkty wspólne.
Lub metodą podstawiania
x2+y2=1
y=x2
x4+x2−1=0
Podstaw x2=t, t≥0
Rozwiąż równanie kwadratowe
t2+t−1=0
26 paź 21:43