Dzień dobry :)
Basia : Okrąg wpisany w trójkąt jest masakryczny....

Mam problem z dwoma zadankami
1. W trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120 stopni wpisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz
obwód i pole tego trójkąta.
2.Uzasadnij, że pole trójkąta równobocznego o boku długości a wyraża się wzorem : P =
32ar
, gdzie r jest dlugością promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
26 paź 21:25
Basia : Jak ktos napisze cos to bede wdzieczna

i to bardzo
26 paź 21:32
Basia : Nie wiem o co chodzi, ale podbije do góry pytanie
26 paź 21:37
+:
Zrób rysunek ... będzie Ci łatwiej −
26 paź 21:42
ICSP: co to jest okrąg masakryczny?
26 paź 21:45
xyz: śmietanka to ty?
26 paź 21:48
Basia : Masakryczny, czyli poprostu nie do ogarnięcia . Z innymi rzeczami z planimetrii nie mam
problemu, ale ten okrąg wpisany w trójkąt...
26 paź 21:49
+: MASAKRYCZNY ... bo już prawie 22−ga a praca domowa w powijakach −
26 paź 21:51
ICSP: Zrób rysunek.
Dopasuj katy do kątów.
Zauważ trójkąty podobne
Tyle.
26 paź 21:51
Basia : Narysowałam rysuneczek. i cos takiego napisalam:
sin60 = 10x
x=20√33
26 paź 21:53
Basia : x to jeden z boków czy coś
26 paź 21:55
Basia : Dobra nie wiem jak zrobić wiec ide się wykąpać i spac i pier.... to
26 paź 22:11