Rozwiąż równanie kwadratowe
Magda: Rozwiązać równanie kwadratowe:
(2+i)z2 + (−8+i)z + (41+3i) = 0
26 paź 20:11
26 paź 20:12
Magda: Wszystko policzyć umiem, zagadką jest dla mnie wyznaczenie pierwiasta z Δ = −253−204i .
26 paź 20:17
ICSP: x + yi − liczba zespolona
a + bi − liczba zespolona
Dajmy między nimi zależność: że
(a+bi)
2 = (x+yi)
co oznacza że p(x+yi} = (a+bi) czyli majac dane x oraz y możesz obliczyć pierwiastek z liczby
zespolonej
a
2 − b
2 = x
2ab = y
Konkretnie dla ciebie
a
2 − b
2 = −253
2ab = −204
Powodzenia

Pamiętaj że a oraz b są liczbami rzeczywistymi
26 paź 20:21
Magda: dzięki serdeczne

a co jeśli mam do czynienia z pierw. 4 stopnia? Konkretniej:
z=
4√−4+4√3i
26 paź 20:28
ICSP: Wzór demuawra jak to mówi mój profesor

Tutaj to nie problem sprowadzić to do postaci trygonometrycznej
26 paź 20:28
26 paź 20:29
Magda: wzorek znam, tylko ciężko zobaczyć którą liczbę pod którą literkę wstawić

jeszcze raz
wielkie dzięki
26 paź 20:33