stopien wielomianu
Margo: Czy mozecie mi wytlumaczyc jak sie okresla stopien wielomianu?
Rozumiem ze gdy np W(x) = x3 + 3x2 + x − 11 to stopien wielomianu jest rowny 3, prawda?
ale np W(x) − Q(x), gdy W(x) = x3 + 3x2 + x −11 i Q(x)=x3 +3x2 +1, czyli x3+3x2−11−x3
+3x2 +1
to juz nie wiem jak to obliczyc. Pomozcie pls
26 paź 20:04
ICSP: W(x) − Q(x) = x3 + 3x2 + x − 11 −(x3 +3x2 + 1) = x3 + 3x2 + x − 11 − x3 − 3x2 − 1 = x −
11
teraz określ stopień tego wielomianu.
26 paź 20:06
Margo: aha 1
a np tutaj: W(x)=(−3x4+1)(2x3−5)3
W poleceniu jest zeby podac stopien bez obliczania
26 paź 20:13
ICSP: z drugiego nawiasiu otrzymujemy najwyższy stopień 9
4 + 9 = 13 (bo stopnie przy mnożeniu dodajemy)
26 paź 20:14
Margo: aa juz chyba kapuje
a tu W(x)=(3x+1)2(2x4−5) to bedzie 2+4=6?
26 paź 20:16
ICSP:
26 paź 20:17
Margo: ok dzieki wielkie
26 paź 20:18
konrad:
To tak dla pewności czy aby na pewno rozumiesz − jakiego stopnia jest ten wielomian
(4x3−2x2)2(2x6+5x3)3 ?
26 paź 20:35
ICSP: ja wiem ja wiem
26 paź 20:36