ZADANIA WIELOMIANY-PROSZE O POMOC!
wielomian: mam pare problemów z tymi zadaniami, proszę o wskazówki:
1. Wyznacz parametry a i b wielomianu opisanego wzorem y=ax+b, wiedzac, ze do jego wykresu
nalezy punkt A=(3,1) i wielomian osiąga wartości ujemne jedynie dla x∊(4,+∞).
2.Dany jest wielomian y=2x
2 + bx + c będący funkcją rosnącą tylko w przedziale <−3,+∞). Do
wykresu jego funkcji należy punkt A=(1,5). Wyznacz parametry b,c.
| | x3−8 | |
3.Przedstaw wyrażenie W(x)= |
| w najprostszej postaci.
|
| | x4−16 | |
| | 65 | |
4. Suma pewnej liczby i jej odwrotność jest równa |
| . Wyznacz tę liczbę. |
| | 28 | |
26 paź 20:01
+:
1. Wykresem jest prosta przechodząca przez punkty A=(3,1) i (4,0)
... napisz jej równanie ...−
26 paź 20:13
wielomian: uklad rownań:
1=3a+b
0=4a+b
?
a=−1 a b=−2?
26 paź 20:17
+:
| | −b | | −b | |
2. xw=−3 ... xw= |
| ...⇒ 3= |
| ... ⇒b=−12
|
| | 2a | | 4 | |
c wyliczysz podstawjąc do równania funkcji w współrzędne punktu A
26 paź 20:17
wielomian: co oznacza oznakowanie Xw?
26 paź 20:19
+: współrzędna wierzchołka paraboli
26 paź 20:30