Ciała liczb zespolonych
Ona92: Czy ktoś jest w stanie mi pomóc z zadaniami dotyczącymi liczb zespolonych

?
26 paź 19:54
sushi_ gg6397228:
zapisz zadanie
26 paź 21:07
Eli: | | 3 | | 3√3i | |
Wyznaczyć moduł r i argument główny a liczby zespolonej z= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Z definicji wiem, że aby obliczyć moduł muszę skorzystać z |z|=
√a2+b2
| | −18 | |
Ale wyszło mi √ |
| (pierwiastek z −18/4) i nie wiem co dalej... w ogole to ten minus |
| | 4 | |
mi się tam nie podoba
27 paź 12:57
sushi_ gg6397228:
modul musi byc dodatni
z=a+ b * i
27 paź 13:03
Eli: czyli będzie to samo bez minusa?
27 paź 15:04
ICSP: i nie bierzesz do modułu.
27 paź 15:06
Eli: Moglibyście to zapisać?
27 paź 15:07
ICSP: hi hi nie
skorzystaj z tego że:
gdzie z
1 i z
2 są liczbami zespolonymi
27 paź 15:09
Eli: ICSP aleś Ty dowcipny

Może napisz całe te zadanie jak ma być. Będę miała jakieś ogólne pojęcie jak rozwiązywać
zadania tego typu
27 paź 15:12
ICSP: masz napisane. Liczysz moduł wyrażenia na górze i na dole.
27 paź 15:27
Eli: Czyli osobno mianownik osobno licznik. i wyszło mi że moduł z "z" to 3.
r=3
dobrze myślę?
27 paź 15:36
ICSP: liczba zespolona to liczba w postaci:
x + yi
3 + 3√3i
ile wynosi x a ile y ?
|z| = √x2 + y2
27 paź 15:38
Eli: to już mam. Czyli arg główny to 60*
27 paź 15:40
27 paź 15:42
Eli: czemu |z|= 6 a nie 3
27 paź 15:44
ICSP: oj.
|z| = 3 oczywiście. Muszę zrobić porządek na kartce bo mam już chyba z 20 zadań i nie wiem co
do czego
27 paź 15:49
Eli: Bardzo Ci dziękuję

dopiero zaczynam przygodę z liczbami zespolonymi o.O
27 paź 15:51