ciało liczb zespolonych
krzysztof: Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków z= 8√−128+128√3i, dla których
argument główny jest najmniejszy. Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, a jako a
argument główny w stopniach.
Proszę o pomoc w rozpoczęciu zadania
26 paź 19:23
krzysztof: z=
8√−128+128√3i=
8√−128(cos128√3 + sin128√3)
| | 128√3+2kπ | | 128√3+2kπ | |
Wk= 8√−128+128√3i(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
k∊{1,...,8}
Czy to jest poprawne rozpoczecie zadania?
26 paź 19:46
ICSP: Nie.
26 paź 19:47
ICSP: −128 + 128√3i
przekształć to na postać trygonometryczną.
26 paź 19:47
krzysztof: to znaczy w jaki sposób?
26 paź 19:52
ICSP: Liczysz |z| i ustalasz φ.
Tak jak było to pokazywane na wykładzie
26 paź 19:53
krzysztof: czyli najpierw musze policzyć r ze wzoru √a2+b2 a potem np cosφ =ar
26 paź 20:00
ICSP: tak
26 paź 20:02
krzysztof: a jeszcze jedno, czy b w tym przykładzie jest 128√3i czy z minusem?
26 paź 20:04
ICSP: przy b jest plus.
26 paź 20:06
krzysztof: | | π | | π | |
czyli tak: −128+128√3i=256(cos− |
| + i sin − |
| )? |
| | 3 | | 3 | |
co dalej?
26 paź 20:13
ICSP: Argument główny to argument z przedziału : (0;2π)
26 paź 20:14
krzysztof: nie wiem co w zwiazku z tym?
| | π | |
a przy |
| napewno ma byc minus? |
| | 3 | |
26 paź 20:18
ICSP: | | π | |
− |
| nie należy do (0;2π) |
| | 3 | |
26 paź 20:21
krzysztof: | | 5π | |
nie wiem czy dobrze myśle, ale zamieniłbym to na |
| |
| | 3 | |
26 paź 20:23
ICSP: | 5π | |
| należy do czwartej ćwiartki. |
| 3 | |
W czwartek ćwiartce cosinus jest dodatni a sinus ujemny. W twoim przykładzie cosinus jest
ujemny a sinus dodatni.
26 paź 20:24
krzysztof: to juz nie wiem
26 paź 20:26
ICSP: no to zrobimy to tak jak chcą mnie uczyć
musisz rozwiązać ten układ równań i znaleźć kąt φ
26 paź 20:27
krzysztof: nie za bardzo wiem jak to zrobic..
26 paź 20:32
ICSP: byłeś na podstawie?
26 paź 20:35
krzysztof: nie, ale za chiny nie moge teraz wpaść jak to zrobić
26 paź 20:35
ICSP: która to ćwiartka:
cos<0
sin> 0
26 paź 20:36
krzysztof: druga
26 paź 20:38
ICSP: | | 1 | |
teraz wystarczy dopasowac dla jakiej wartości kąta w drugiej ćwiartce cosφ = − |
| |
| | 2 | |
26 paź 20:39
26 paź 20:41
ICSP:
26 paź 20:43
krzysztof: wczesniej dobrze myslałem piszac ta 5, tylko zamiast odjac dodałem..
26 paź 20:44
ICSP: Zdarza się
Teraz do wzoru.
26 paź 20:44
krzysztof: | | 2π | | 2π | |
256(cos |
| + i sin |
| ) ? |
| | 3 | | 3 | |
26 paź 20:47
ICSP: tak. To jest zapis w postaci trygonometrycznej. Teraz do wzoru De Movier;a
zaczynasz od k = {0,1,2,...n−1}
26 paź 20:48
krzysztof: nie wiem jak, do ktorego wzoru?
26 paź 20:52
26 paź 20:53
krzysztof: | | 2π | |
czyli do wzoru u mnie : 256(cos{ |
| +2kπ)/8) + i sin ( i to samo ) ? wstawiamy za k kolejno |
| | 3 | |
od 0 do 7?
26 paź 20:57
ICSP: tak. n jest stałe równe 8
26 paź 20:58
krzysztof: | | π | | π | |
k=o: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | π | |
k=1: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 7π | | 7π | |
k=2: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 5π | | 5π | |
k=3: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | 13π | | 13π | |
k=4: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 4π | | 4π | |
k=5: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 19π | | 19π | |
k=6: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 11π | | 11π | |
k=7: 256(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
dobrze?
co dalej z tym?
26 paź 21:15
ICSP: zapomniałeś spierwiastkować moduł.
Teraz powyliczaj te wartości katów.
26 paź 21:17
krzysztof: czyli zamiast 256, 16?
26 paź 21:18
ICSP: we wzorze jest n√|z|
26 paź 21:20
krzysztof: a czyli 2?
26 paź 21:21
ICSP: czyli 2
26 paź 21:22
krzysztof: jak mam powiliczac te wartosci katów?
26 paź 21:24
ICSP: wzory redukcyjne
| | π | |
cos |
| = cos15o = cos(45o−30o) |
| | 12 | |
trochę z tym roboty będzie
26 paź 21:27
krzysztof: o ja..
26 paź 21:28
ICSP: miłego wieczoru
26 paź 21:31
krzysztof: czy to wsyztsko jest niezbedne do wyniku? nie da sie z góry załozyć która odpowiedz bedzie
dobra?
26 paź 21:32
krzysztof: ok, jutro dokonczymy to zadanie
dzieki wielkie
26 paź 21:35
ICSP: wszystkie będą dobre.
26 paź 21:41
krzysztof: k=1: 1+
√3i
| | 7(√6+√2) | | 7(√6−√2) | |
k=2: |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | |
k=3: 5{3}+1/2 i
| | 13(√6+√2) | | 13(√6−√2) | |
k=4: |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | |
k=5: −1+
√3i
| | 19(√6+√2) | | 19(√6−√2) | |
k=6: |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | |
k=7: 11
√3+11i
Czy tak ?
27 paź 10:15
patryk: pewnie nie, ale czy odpowiedź bedzie
r=2
a=150 ?
27 paź 14:46
ICSP: Krzystofie źle
Patryk to wzór de Moviera.
pierwiastek n−tego stopnia w liczbach zespolonych posiada n różnych rozwiązań a nie tylko
jedno.
27 paź 14:51
krzysztof: jesli w zadaniu trzeba podać r i a to co mam wybrac?
27 paź 14:59
ICSP: przeczytaj jeszcze raz od początku zadanie.
27 paź 15:04
krzysztof: to juz nie wiem
27 paź 15:06
ICSP: Dobrze masz

TO ja nie umiem czytać
27 paź 15:08