Grześ: a) Sprawdzam dziedzinę. W tym przykładzie jest ona rzeczywista x∊R, więc jest to przedział
symetryczny.
| | 2(−x)2−x+1 | | 2x2−x+1 | |
Teraz liczę f(−x)=(−x)ln |
| =−xln |
| = |
| | 2(−x)2+x+1 | | 2x2+x+1 | |
| | 2x2−x+1 | | 2x2+x+1 | |
=xln( |
| )−1=xln |
| =f(x), czyli: |
| | 2x2+x+1 | | 2x2−x+1 | |
f(−x)=f(x), funkcja parzysta
Grześ: b) Sprawdzam dziedzinę:
√1+4x2−2x>0
√1+4x2>2x:
1. x∊(−
∞,0) , nierówność jest spełniona
2. x∊<0,+
∞), wtedy podnoszę do kwadratu:
1+4x
2>4x
2
1>0, nierównośc prawdziwa, czyli D: x∊R, zbiór symetryczny
Teraz sprawdzam g(−x)=ln(
√1+4(−x)2+2x)=ln(
√1+4x2+2x)=
| | √1+4x2−2x) | |
=ln[(√1+4x2+2x)* |
| ]= |
| | √1+4x2−2x) | |
| | 1 | |
=ln |
| =−ln(√1+4x2−2x)=−g(x), czyli: |
| | √1+4x2−2x | |
g(−x)=−g(x)
g(x)=−g(−x), jest to funkcja nieparzysta