szkicowanie wykresu funkcji kwadratowej z modułem
yonas: witam mam pytanie jak naszkicować wykres funkcji f(x)=|x
2−4| ?
wiem ,że najpierw określam przedziały.
1. dla x∊(−
∞;−2>∪<2,
∞)
x
2−4≥0 więc |x
2−4|=x
2−4
2.x∊(−2,2)
x
2−4<0 więc |x
2−4|=−x
2+4
{x2−4 dla x∊(−∞;−2>∪<2,∞)
f(x)={
{−x2+4 dla x∊(−2,2)
to kiedy parabola ma ramiona w górę,czy jak rysować zwykłe parabole wiem itd. Tylko jest inny
problem.
Jak "skleić" dwa wykresy funkcji kwadratowej w jeden, jak znaleźć jej wierzchołek gdy b=0
? Ogólnie mogę prosić Was o opisanie jak należy narysować wykres tej funkcji? Dopiero się tego
uczę
26 paź 19:15
ICSP: |x2−4| − chcesz narysować tkai wykres.
1o Rysujesz wykres funkcji y = x2
2o Obniżasz ten wykres o 4 jednostki w dół
3o Odbijasz to co jest pod osią OX nad oś
26 paź 19:17
yonas: aha ,dziękuje. Do zadanie potrzebuję tego wykresu.
"naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x
2−4| a następnie określ liczbę rozwiązań równania |x
2−4|=m w
zależności od wartości parametru m."
To już sam dam radę zrobić
26 paź 19:21
Eta:

0 rozwiązań dla m€ (−
∞, 0)
2 rozwiązania dla m€ (4,
∞) U{0}
3 rozwiązania dla m=4
4 rozwiązania dla m€(0,4)
26 paź 20:05