prosze o pomoc!!!!!!
Werka: Czy mozecie mi pomoc tylko z dwoma ostatnimi przykladami


a sa one takie:
Dla jakich wartosci paramteru M podane proste sa
a) rownolegle
b) prostopadle?
g. y= −3x + 2 , y=(m+1)x−2
h. y=4 x , y=
1mx +1
26 paź 19:15
Grześ: Warunek prostopadłości:
a
1*a
2=−1
Warunek równoległości:
a
1=a
2, skorzystaj z tego
26 paź 19:16
Werka: wiem zrobilam wszystkie przykalady ale tych nie umiem sa najtrduniejsze
26 paź 19:18
Werka: prosze o pomoc:(:(
26 paź 19:19
ICSP: dobra.
Zorbie ci dowolny podpunkt. Podaj literkę.
Drugi spróbujesz już sama
26 paź 19:21
Werka: Dla jakich wartosci paramteru M podane proste sa
a) rownolegle
b) prostopadle?
g. y= −3x + 2 , y=(m+1)x−2
26 paź 19:21
ICSP: czyli g

y = −3x + 2
y = (m+1)x − 2
akurat potrzebne nam są tutaj tylko ich współczynniki kierunkowe.
a
1 = −3
a
2 = (m+1)
a) proste są równoległe gdy a
1 = a
2
−3 = m+1 ⇔ m = −4
b) proste są równoległe gdy a
1 * a
2 = −1
(−3)*(m+1) = −1
Tak samo drugi podpunkt.
26 paź 19:24
ICSP: b) prostopadłe oczywiście.
26 paź 19:24
26 paź 19:27
shaka: g) a) −3=m+1 ⇒m=−4
b) −3*(m+1)=−1⇒m=−
23
h) a) 4=
1m⇒ m=
14
b) 4*
1m=−1⇒−4
26 paź 19:29
Werka: DZIEKUJE SLICZNIE

26 paź 19:30
Werka: TYLKO JESZCZE JEDNO PYTANKO skad w tym podpunkcie h ) a) wyszlo m = 14
26 paź 19:31
ICSP: Oj shaka zapomniałeś/aś o czymś.
26 paź 19:32
Werka: i w tym drugim −4 jak to podzielilas?
26 paź 19:33