Mechanika techniczna
zegaron: siema znacie ci się na mechanice technicznej

. Bo mam zadanko takie obliczeniowe
26 paź 18:37
rupert: Może lepiej wrzuć po prostu to może ktoś rozwiąże.
26 paź 18:42
zegaron:

Na dwóch prętach zamocowanych przegrubowodo stropu wisi ciężar Q=10 kN. Określić napięcie F
1
i F
2 w prętach. Rozwiązać zadanie analitycznie i wykreślnie dla przypadków:
a) α=β=45 stopni
b) α= 30 stopni β=60 stopni
26 paź 18:52
zegaron: pomożecie
26 paź 18:56
zegaron: halo pomoże ktoś
26 paź 19:03
rupert: Tak.
26 paź 19:04
zegaron: tam powinno być przegubowa do stropu
26 paź 19:05
rupert:
∑Fx=−F
1*cosα+F
2*cosβ=0
∑Fy=F
1*sinα+F
2*sinβ−Q=0
F
2=(tgα*cosβ+sinβ)=Q
26 paź 19:10
rupert: Spoko. Nawet wiem z jakiego zbioru masz te zadanie
26 paź 19:11
zegaron: dzięki wielkie
26 paź 19:14
lalalla: aha
7 lut 14:21
SuperB: 3213212 lol
7 lut 14:23
8 lut 12:51