pomóżcie mi zrobić zadanie
matekami16: pomóżcie mi zrobić zadanie
wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania
x2−(m−5)*x+2*(3−m)=0
jest ujemna
26 paź 18:12
matekami16: ktoś mi pomoże
26 paź 19:27
Sławek:
Skorzystaj z wzorów Viete'a
| | b | | c | |
x1 + x2= − |
| , x1*x2= |
| |
| | a | | a | |
| 1 | | 1 | | x2 | | x1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
b= −(m−5)
c= 2*(3−m)
podstaw i licz...
26 paź 22:47
matekami16: dzięki wielkie
27 paź 15:25