Prosta y = ax + b , dla a < 0 i b > 0 przechodzi przez ćwiartkę układu współrzęd
araa: Prosta y = ax + b , dla a < 0 i b > 0 przechodzi przez ćwiartkę układu współrzędnych:
mógłby mi ktoś to rozrysować i powiedziec jak się tego typu zadania rozwiązuje?
26 paź 18:04
Eta:
26 paź 18:07
araa: jeszcze bym prosił o wytłumaczenie dlaczego ta prosta idzie właśnie tak a nie inaczej. oraz
która ćwiartka jest którą.
26 paź 18:08
agata:

a<0 to funkcja malejąca, b>0 to przecina oś y nad osią x.
26 paź 18:08
araa: a zechciałoby Ci się narysować jakby ta funkcja wyglądała dla np. a > 0 ?
oraz rozpisać mi, jak sytuacja wygląda, gdy b = 0 i b < 0 ?
26 paź 18:10
araa: hm?
26 paź 18:15
Eta:
26 paź 18:16
agata:
26 paź 18:17
Eta:
26 paź 18:18
araa: a dla b < 0 ?
26 paź 18:18
araa:

tak?
26 paź 18:22
Eta:
26 paź 18:22
araa: rozumiem już wszystko co chciałem zrozumieć.
dziękuje bardzo
26 paź 18:23
araa: a nie, jeszcze nie wszystko

która ćwiartka jest którą?
26 paź 18:24
Eta:
26 paź 18:26
a^2:
26 kwi 03:22
karolia: 5≤0
25 sty 16:08