Algebra..
Marcin: Proszę bardzoo pomoc z wyjaśnieniem

Korzystając z Małego Twierdzenia Fermata udowodnić, że dla każdej liczby pierwszej p>5 liczba
240|p
4−1
26 paź 17:43
Marcin: 
26 paź 17:56
Marcin: czy nikt nie potrafi mi pomóc?
26 paź 18:25
Vax: Z Mtf wynika podzielność przez 3,5, a korzystając z funkcji Carmichaela dostajemy podzielność
przez 16, skąd dane wyrażenie dzieli się przez 3*5*16 = 240 cnd.
26 paź 18:47
Marcin: Ale mógłbyś mit o tak troche rozpisać
26 paź 18:55
Vax: Z mtf mamy p
2 = 1 (mod 3) ⇒ p
4 = 1 (mod 3), podobnie p
4 = 1 (mod 5), no i zauważ, że
| | phi(16) | | 8 | |
lambda(16) = |
| = |
| =4 więc z funkcji Carmichaela p4 = 1 (mod 16) |
| | 2 | | 2 | |
26 paź 18:57