Kombinatoryka
Kuba: Jeżeli mam taki przykład w którym rozwiązanie jest takie:
LITERY CYFRY
52 10
−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1
2 0
I jak to rozwiązać?
52*10 + .... ? 52
2 czy co?
26 paź 17:31
krystek: | | 52! | | 50!51*52 | | 51*52 | |
= |
| = |
| = |
| =... |
| | 2!*(52−2)! | | 1*2*50! | | 2 | |
26 paź 17:43
Kuba: kurde... wiem o co chodzi, ale tego nie było i obawiam się że nie będę umial tego
wytłumaczyć... to jedyne rozwiązanie? bo odpowiedź jest 1196, a z 52*10 wychodzi 520,
natomiast z tego wzoru wychodzi 1326 co razem da 1846...
26 paź 17:53
krystek: Ale nie mam treści zadania, więc trudno określić o co chodzi Tobie.
26 paź 17:58
Kuba: Ile dwuznakowych kodów składających się z liter lub liczb można ułożyć, ktore zawirają chociaż
jedną litere gdy:
a) nie rozróżniamy liter dużych i małych
b) rozróżniamy litery duże i małe
Alfabet składa się z 26 liter
26 paź 18:02
Kuba: i co? istnieje jakaś możliwość zrobienia tego bez silni, kombinacji, wariacji?
26 paź 18:15
26 paź 18:16
Kuba: z odpowiedziami się nie zgadza...
podpunkt a = 1196
podpunkt b = 3744
26 paź 18:18
krystek: Litera duża z cyfrą litera mała z cyfra i dwie litery 1 mała druga duża (nie ma tam *2 wykreśl
)
Poniewaz nic nie mówi sie o porzadku,musiałoby być wszędzie* 2 A w treści mamy dwuznakowe kody)
26 paź 18:21
konrad: Można tak:
a) 26*10+10*26+26*26=1196
26 paź 18:24
agata: a) (L,c) (c,l)
liter jest 26, cyfr 10.
2*10*26.
b) liter małych jest 26 i dużych też 26. razem 52.
(l,c)
(L,c)
(c,l)
(c,L)
2!* 10*52
26 paź 18:25
konrad: b) 52*10+10*52+52*52=3744
26 paź 18:26
krystek: Przemyślę !Co nagle to po diable!
26 paź 18:29
Kuba: jak wykreśle 2 to odpowiedź się zgodzi, ale do pkt. A, a teraz mówimy o B...
Tam będzie:
duża z małą, duża z cyfrą, mała z cyfrą, dwie duże i dwie małe...
| | | | | | | | | | | | | |
* | + | * | + | * | + | + {26}{2} = ... |
| | | | | | | |
tak?
26 paź 18:29
Kuba: nie no to mi się nie zgadza... w A bierzemy, że liter jest 52, bo duże + małe, a cyfr 10...
więc skąd tam 26?
no i nie musi być cyfry w kodzie, ale musi być litera czyli mogą być 2 litery
26 paź 18:32
agata: Wyżej napisałam dokładnie jedną literę ,a mogą być same litery.
Poprawka
a)2*10*26+262=1196.
b)2*10*52+522=3744
26 paź 18:32
Kuba: no to wychodzi że się zgadza, ale czemu w a będzie 26, a nie 52... ehhh
26 paź 18:33
konrad: Bo skoro jest napisane, że nie rozróżniamy liter dużych i małych to znaczy, że np A i a liczone
jest jako jedna litera czyli razem jest 26.
26 paź 18:35
Kuba: ja pierdziele... no tak... baaardzo dziękuje
26 paź 18:36