;p
mala:

Skrzynka balkonowa na kwiaty ma kształt graniastosłupa o podstawie trapezu równoramiennego o
wymiarach przedstawionych na rysunku. Czy zmieści się do niej 30dm
3 ziemi? Wykonaj
odpowiednie obliczenia.
26 paź 17:29
mala:
26 paź 17:40
mala: Hallo pomoże mi ktoś


prosze:(
26 paź 18:00
26 paź 18:03
agata: Zamień metry na dm i wykorzystaj wzór na objętość graniastosłupa o podstawie trapezu i
H=1m=10dm.
26 paź 18:05
mala: tzn?
26 paź 18:11
Sławek:
a=0,18m
b=0,16m
h=0,16m
H=1m
| | 0,18m+0,16m | |
Pp= |
| *0,16m= 0,0272m2 |
| | 2 | |
V=P
p*H
V=0,0272m
2*1m=0,0272m
3
1m=10dm
1m
3=10dm*10dm*10dm=1000dm
3
V=0,0272m
3*1000=27,2dm
3
26 paź 18:11
mala: Dzięki bardzo
26 paź 18:16