..
zaq: Adam,Basia,Cezary,Dorota,Ewa, i Filip wybrali się na koncert. Kupili sześc biletów w jednym
rzędzie sali koncertowej i zajmują na tej sali miejsca w sposób losowy. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) usiądą dowolnie
b) pierwsze trzy miejsca zajmą dziewczęta, pozostałe trzy chłopcy
c) dziewczęta i chłopcy usiądą na przemian
d) Ewa i Basia usiądą obok siebie w dowolnej kolejności
e) pomiędzy Filipem i Adamem usiądzie tylko jedna osoba
26 paź 17:07
Pestek: Ω=6*5*4*3;
a)
Zdarzenie A = 6*5*4*3;
b)
A=3!*3!
c)
A=2 * 3!*3!
d)
A=5*2! * 4!
e)
A=4*2! * 4!
obliczasz do kazdego A/Ω
26 paź 17:18
Pestek: sory Ω=6!
podpunkt a)
zdrzenie A=6!
sorki
26 paź 17:19
zaq: dzięki
26 paź 18:21