planimetria
Żanetka23: Na jednym ramieniu kąta o wierzchołku W wybrano takie punkty P i Q, a na drugim ramieniu punkty
R i S tak,że WP=WR i WQ=WS. Wykaż,że trójkąty WPS i WQR są przystające
26 paź 16:57
Żanetka23: Bardzo proszę o pomoc
26 paź 16:57
Vax:

Z tw. odwrotnego do Talesa widzimy, że QS || PR, stąd czworokąt QSRP jest trapezem
równoramiennym, czyli kąt QPS = kąt QRS, czyli ΔPXQ przystaje do ΔSXR, skąd kąt RQP = kąt RSP,
stąd już łatwo wynika teza.
26 paź 17:06
Żanetka23: Bardzo dziękuję za pomoc
26 paź 17:28