Wykres funkcji f
Chomar: Wiecie może jak to naszkicować? f(x) = || x |−1|− 2
26 paź 15:43
Eta:

1/ y= |x|
2/ y=|x| −1
3/ y= | |x|−1|
4/ y= ||x|−1| −2
26 paź 15:57
Eta:
Czaisz?
26 paź 16:01
Chomar: ten przykład już tak ; ) Patrz a jak mam ||x−1| − 2| to najpierw z przesuwam o 1 w dół a potem
dopiero wartość bezwzględną. A następnie jeszcze o dwa z dół i z tego pod nad?
26 paź 16:11
Eta:
y= | |x−1|−2|
1/ y=|x|
2/ y= |x−1| przesuwasz 1/ w prawo o 1 jednostkę
3/ y=|x−1|−2 przesuwasz 2/ w dół o 2 jednostki
4/ y= | |x−1| −2| odbijasz tę część wykresu 3/ która jest pod osią OX nad oś OX
26 paź 16:18