Oblicz pole trapezu
karola: W trapezie równoramiennym długość przekątnej jest równa a, zaś kąt, jaki tworzy ta przekątna z
dłuższą podstawą, ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
26 paź 15:15
Eta:

x, y −−− dł. podstaw, x, y >0 i y>x
| | | | x+y | |
|
| = cosα => |
| = a*cosα |
| | a | | 2 | |
podstaw dane otrzymasz
P= ........ = a
2*sinα*cosα
26 paź 16:34
det 0 i hwdtel:
Druga wersja rozwiązania Niech punkt przecięcia przekątnych dzieli je na odcinki x,y
Mamy zatem:
12x
2sin(180−2α) +
12xysin2α +
12y
2sin(180−2α) +
12xysin2α =P
Czyli po redukcji mamy:
| ⎧ | P=12sin2α[x2 + y2 +2xy] | |
| ⎩ | x+y=a |
|
Czyli P=
12a
2sin2α
26 paź 17:47